Handige tools voor van alles en nog wat, zijn er in overvloed te vinden op het internet en ik ben er dol op. Ik hou gewoon heel erg van ‘gemak dient de mens’ en als iets op een meer efficiënte (en/of snelle) maner kan, dan maak ik daar graag gebruik van!

Zo gebruik ik al heel lang een online platform om links en andere online content te verzamelen, onder meer voor de Links & Likes artikelen op mijn blog. Maar ook om dingen te bewaren waar ik later nog iets mee wil doen. Voorheen heb ik lang Pocket gebruikt, maar daar kwamen helaas steeds meer toeters en bellen bij, waardoor het gebruiksgemak erop achteruit ging en ik een alternatief zocht.

Vervolgens stapte ik over op Collect, een extra service van het bekende file sharing platform WeTransfer, maar dat bleek ook niet alles, vooral de Chrome-extensie bleek belabberd te werken en wordt ook niet meer bijgewerkt. Inmiddels ben ik overgestapt naar Raindrop.io en dat bevalt tot nu toe uitstekend!

online bookmarks

Waarom een online bookmark-manager gebruiken als je gewoon zo’n bookmarkbalk recht voor je neus in je browser hebt? Persoonlijk vind ik het fijner om tijdelijke links op een ander plek op te slaan dan in mijn ‘Favorieten’. Dat is bij mij een plek waar ik dingen voor de lange termijn bewaar en waar eigenlijk ook doorgaans niet veel aan verandert. Steeds aparte mapjes moeten maken en die weer leeg moeten halen vind ik een tijdrovend en omslachtig klusje.

Het gebruik van een externe bookmark manager heeft daarnaast ook extra voordelen die je niet hebt bij je ‘gewone’ Favorieten/Bookmarks. Zo kun je tags toevoegen om je content te organiseren, kun je veel sneller en gemakkelijker links toevoegen met een bookmarklet en is het gewoon een stuk overzichtelijker.

Een grote pre voor mij is dat ik zowel met de bijbehorende app van Raindrop.io op mijn telefoon, als op de computer links kan verzamelen en kan synchroniseren. Vanuit mijn iPhone kan ik zelfs elke vorm van content, ook buiten de browser om, opslaan op het platform. Eigenlijk alles wat je kunt delen. Dat vind ik nou handig!

Raindrop in een notendop

Raindrop werkt heel straight forward met een eenvoudige en intuïtieve interface die ook voor mensen met wat minder tech-skills goed te begrijpen is en je kunt best veel aanpassen. Zo kun je dus collecties aanmaken, maar ook tags, kun je links naderhand bewerken om bijvoorbeeld de naam te veranderen, een extra tag toe te voegen of ‘m naar een andere categorie te verplaatsen. De webinterface is in Nederlands, de iOS-app helaas (nog) niet.

Er is ook een Androidapp en desktop apps voor Windows, Mac en Linux, die vind je trouwens allemaal op deze pagina, evenals de verschillende browserextensies die er zijn om Raindrop te gebruiken. Zelf heb ik de Chrome extensie. Leuk extraatje is dat je Raindrop ook op diverse manieren kunt integreren met andere online diensten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch maken van back-ups in Dropbox, favo liedjes in Spotify synchroniseren of je opgeslagen Twitter-bookmarks exporteren naar Raindrop. Via IFTT kun je overigens voor nóg meer integraties kiezen, helaas is die tegenwoordig aardig dichtgetimmerd en ontkom je er haast niet aan een betaald abonnement. Wat ik zelf dus niet ga doen.

Conclusie

Ondanks dat ik de dienst nog maar heel kort gebruik, ben ik er nu al heel enthousiast over. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, terwijl Raindrop in gebruik juist simpel is zonder al te veel overduidelijk aanwezige toeters en bellen. Je kunt ze trouwens ook volgen op Twitter om op de hoogte te blijven van updates.

Er is ook een blog, maar die is al vrij lang niet meer bijgewerkt. Raindrop is trouwens gratis te gebruiken. Er is ook een pro-versie, maar de extra functionaliteiten die je daarbij krijgt, zijn voor de gemiddelde huis-tuin-en-keukengebruiker niet echt nodig.

Gebruik jij ook een online bookmark manager?