Sinds ik Sven ken, ben ik al een paar keer mee geweest naar een concert van de fanfare waar hij bij speelt, namelijk ONS (wat trouwens staat voor Overwinning Na Strijd) in Nieuwendijk. Afgelopen januari was ik bij het Winterconcert, wat werd gehouden in de eigen oefenruimte, ook wel bekend als ONS Huis.

Vier maanden later, op 25 mei, stond er iets heel bijzonders op de planning. Namelijk Maestro 2.0. Geïnspireerd op het veelbekeken televisieprogramma, waarbij bekende mensen zonder enige ervaring als dirigent in korte tijd moeten leren om een orkest te begeleiden en door een jury worden beoordeeld, die uiteindelijk een winnaar kiezen.

Bij de Maestro versie van Fanfare ONS ging ‘t om bekende mensen uit de regio. Denk aan iemand van de huisartsenpraktijk, een predikant en zelfs de burgemeester van gemeente Altena. In totaal 5 maestro’s ‘in opleiding’, die wekenlang zeer intensief begeleid werden door de dirigente van ONS, namelijk Anneke Konings.

Zelf was ik er dus ook bij, met dank aan Sven die een kaartje voor me had geregeld en zelfs een plekje voor me had weten te regelen op de eerste rij! Wat bedoeld was voor de sponsoren, maar omdat ik vanwege m’n slechte zicht anders weinig tot niets van de avond mee zou krijgen als ik verder naar achter zou zitten, was dat erg fijn! En ook dicht bij genoeg om foto’s en filmpjes te kunnen makken.

Omdat ik nog steeds herstellende ben van de zware depressie waar ik vorig jaar in belandde, vind ik dingen met drukte en sowieso alles wat verder dan een kilometer van huis is, nog altijd wat lastig. Ondanks dat ik ontzettend veel zin had in de avond, was ik er ook wel nerveus over. Ik kwam daar in m’n eentje, ken er niemand behalve Sven en Gerard en die zaten nou nét op het podium!

Toch ging het gelukkig allemaal goed, op een paniekmomentje in de pauze na, toen ik erg overweldigd werd door de drukte in het gedeelte bij de bar en Sven ook niet kon vinden. Maar dat loste zichzelf al vrij snel op. Ik heb vooral genoten van de muziek en niet te vergeten de humor die ook regelmatig aan bod kwam!

En bovenal was het natuurlijk superleuk om alle maestro’s in actie te zien en op het eind van de avond de ontknoping wie de winnaar werd van Maestro Nieuwendijk 2.0. Die 2.0 houdt in dat dit de tweede editie is, in 2017 is dit ook al eens georganiseerd.

De muziekstukken die gespeeld werden, waren ook afwisselend, van redelijk klassiek tot aan de burgemeester die gehuld in leren boots en spijkerjack ‘Highway to hell’ van AC/DC dirigeerde. Mijn favoriete stukken waren toevallig de twee waarbij de dominee met de baton zwaaide, namelijk You raise me up en Benedictus. Ik heb ‘n playlist in Spotify met mijn favoriete fanfarenummers en daar zitten deze ook al geruime tijd in. Maar de rest was ook mooi!

Nadat de winnaar bekend was gemaakt (Tonny van Drunen) en er een feestnummer werd gespeeld waarbij oranje hoedjes en vlaggetjes tevoorschijn werden getrokken, was de avond voorbij en ging iedereen weer huiswaarts.

Ik moest nog even geduld hebben, omdat de taxi vrij laat was (op de heenweg ook al), maar Sven bleef bij me tot ie er was, dat was fijn. Eenmaal terug in Gorinchem, kon ik terugkijken op een bijzondere en inspirerende avond die ook mentaal gezien best goed was verlopen. Weer een drempel overwonnen!

Uiteraard heb ik ook de nodige foto’s gemaakt en diverse stukjes gefilmd, waarvan ik een compilatie in elkaar heb gezet. Hierboven zie je al een aantal foto’s, maar er zijn er meer! Omdat het er 80 zijn in totaal, heb ik ze voor het gemak in een mapje gezet in de fotogalerij. Je kunt ze hier bekijken! De video zie je hieronder. Ik maakte ook een bijpassende afbeelding, die ik in de intro van de video heb verwerkt.