In het artikel wat ik op 9 mei schreef, introduceerde ik je een beetje in de wereld van AI, of beter gezegd mijn AI-wereld, waarin ik vertelde dat ik het maken van AI plaatjes een erg leuk tijdverdrijf vind. Vandaag ga ik van start met het eerste thema van deze serie, namelijk… bijen!

Nou ben ik niet iemand die van insecten houdt, alles wat zoemt, blijf ik liever zo ver mogelijk bij uit de buurt. Zéker als het zwart met geel gekleurd is, want van wespen ben ik bang en omdat ik slechtziend ben, lijkt alles wat zwart met geel gestreept is, voor mij dus op een wesp! Bij wegblijven dus!

 

Toch heb ik het afgelopen jaar een soort van voorliefde voor bijen gekregen, al is dat nog altijd meer in symbolische zin, dan het insect in levenden lijve, maar misschien dat dat ook nog komt. Afgelopen week zat er zelfs één op mijn hand en ondanks dat mijn eerste impuls ‘wegwuiven’ was, vond ik het ergens toch ook wel bijzonder.

Waarom dan toch die fascinatie voor bijen? Ik ben iemand die een grote hang naar controle heeft. En dan bedoel ik niet dat alles op een vast plek moet liggen in huis, maar in mijn hoofd. Mentaal moet ik de baas zijn over mijn gedachten, mijn gevoel, alles! En afgelopen jaar leerde ik dat dat helaas niet altijd zo werkt. En als je zwaar depressief bent helemaal niet.

 

Ik heb met heel veel pijn en moeite moeten leren om los te laten en dat is waar de bij om de hoek kwam kijken: “Let it be”, of beter gezegd: “Let it bee”. Dingen maar laten gebeuren, vertrouwen hebben dat het goed komt, die bij laten vliegen en afwachten op welke mooie bloem hij gaat landen. Dat is waar de bij voor staat, voor mij.

En op de één of andere manier begon ik het grafische aspect van de bij ook steeds meer te waarderen, vond ik spulletjes met bijen erop leuk, bleek dat enge insect toch ook wel een schattige kant te hebben met dat pluizige geel, zwart gestreepte lijfje en verwerkte ik ‘t bijenthema ook met enige regelmaat in mijn Ai kunstwerkjes. Daarvan laat ik er in dit artikel graag een aantal aan je zien!

Is er voor jou ook een bepaald dier met een symbolische betekenis?