Dit artikel had ik maanden geleden al willen schrijven, maar het kwam er steeds niet van. Mijn AI-collectie blééf in de tussentijd maar groeien en ik wist niet goed hoe ik het aan moest pakken, zonder dat het echt een soort van overload zou worden. De ‘productie’ van AI-afbeeldingen ligt namelijk aanzienlijk hoger dan die van foto’s en tekenen heb ik al een jaar niet meer gedaan.

Nu toch maar ‘ns aan begonnen en meteen ook met een idee voor een nieuwe vaste rubriek op mijn blog. Omdat ik dus best veel van dit soort afbeeldingen maak en het ook leuk vind om ze te delen, leek het me wel tof idee om eens per week of per twee weken een ‘AI Art’ post te doen met een thema. Dus bijvoorbeeld molens, katten, een bepaalde kleur of seizoen. Feitelijk kun je daar alle kanten mee op!

Mijn ontdekkingsreis in de wereld van AI begon ergens half november. Ik had ergens iets gelezen over AI Image generators en dat prikkelde mijn interesse. Mijn eerste AI plaatjes maakte ik met Wombo Dream, die ik uiteindelijk ook best lang heb gebruikt.

Tegelijkertijd leek het wel alsof de AI Image Generators uit de eindeloze bodem van hert internet groeiden als onkruid, want ik leerde de één na de ander kennen. Zo heb ik ook een tijdje gewerkt met Ideogram omdat die met tekst wat beter overweg kon dan Wombo, maar ik vond de kwaliteit weer een stuk minder.

Na heel veel uitgeprobeerd te hebben, ben ik uiteindelijk blijven hangen bij het DALL-E 3 model, wat gebruikt wordt door Bing (heet nu Microsoft CoPilot) en ChatGPT. Ik gebruik beide en vind deze tot nu toe de beste en mooiste resultaten geven!

Je kunt er werkelijk alle kanten mee op qua stijlen en dat vind ik ook zo leuk! Van karikatuur tot pointillisme en van een simpele schets tot een gedetailleerd logo of een afbeelding die zomaar een foto had kunnen zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken! En ook qua onderwerpen kun je alles maken, een koe met een roze badjas? Geen probleem! Een molen van papier? Doen we!

In dit artikel heb ik 38 afbeeldingen voor je geselecteerd die ik leuk vind om te laten zien. Dat lijkt veel, maar aangezien mijn AI collectie inmiddels bijna 1400 afbeeldingen telt (die ik soms weer uitmest als ik bepaalde afbeeldingen na verloop van tijd minder mooi vind), is het maar een fractie. :-)

In deze post dus een allegaartje van stijlen en onderwerpen, maar zoals gezegd wil ik het plan om thema-artikelen te gaan maken dus gaan doorzetten. Op mijn Facebook en Twitter pagina’s post ik overigens ook regelmatig AI afbeeldingen.