De leukste fietstochtjes zijn degene die het meest spontaan zijn en zo ging dat dus ook gister. Ik ben sowieso ontzettend blij dat het fietsen weer lukt. Fysiek – omdat ik toch behoorlijk ingeleverd heb qua conditie sinds ik in het vroege voorjaar van 2023 zwaar depressief werd – en mentaal, dat ik het weer aandurf, dat ik ‘t ook écht weer leuk en fijn vind zelfs. Dat is echt een godsgeschenk!

Gister was ik nog niet eens uit bed, toen ik bedacht dat ik misschien wel weer eens bij de Vervoorne molen in Werkendam wilde kijken. Ook die had ik inmiddels al erg lang niet meer gezien en Werkendam is zo’n tien kilometer fietsen, dus niet al te gek ver. Vanwege de harde wind, besloot ik wel om dan heen óf terug met het pontje te gaan en aangezien de wind west was, werd dat dus de heenweg.

Want ja, als ik iets in m’n kop heb, dan komt ‘t er meestal wel van en dus ging ik rond kwart voor twee op pad. Eerst nog even twee pakketjes afgeven en vervolgens door naar de pont. Die dus helemáál niet om 14:05 naar Werkendam bleek te varen (alléén naar Sleeuwijk) maar 20 minuten later. Nou ja, beter dat, dan pas een uur later!

Eenmaal in Werkendam, eerst even door het dorp gekuierd, wat bakjes noten gekocht bij Willems Vershal (vaste prik als ik daar ben) en gesnuffeld bij de HEMA, want dat blijft leuk. Daarna bij Lunchtboutique SIS even aangeschoven voor ‘n bakkie (salted caramel cappuccino) en daarna aan ‘t echte werk begonnen, want van fietsen was er nog niet veel gekomen dus!

De molen draaide er lekker op los met vier zeilen. Een lust voor ‘t oog, zeker met zo’n blauwe lucht met witte wolkjes erbij, een mooi Hollands tafereel. Ik maakte wat foto’s en een filmpje en na een korte aarzeling of ik langs Fort Bakkerskil door zou rijden naar Nieuwendijk, besloot ik dat dat te gek werd en vervolgde de weg naar Sleeuwijk.

Daar uiteindelijk toch nog een extra ‘uitstapje’ gemaakt, want nu ik toch min of meer in de buurt was, vond ik het leuk om even bij de Uitwijkse en Zandwijkse molen te kijken. Die had ik vrij recentelijk nog gezien, maar molens zijn elke dag leuk! Ook daar foto’s gemaakt en bij de Uitwijkse molen een poosje op een kruipaal gezeten om mijn bijna lege iPhone bij te laden en wat nootjes te eten, want ik had trek inmiddels!

Vervolgens dan toch echt weer richting Gorinchem, al wilde ik nog wel even snel een foto maken bij dat mooie parkje wat ik nog niet zo lang geleden heb ontdekt: de oude ijsbaan, ook in Sleeuwijk dus. Snel wat plaatjes geschoten en daarna de weg weer op richting ‘overkant van de sloot’.

De Merwedebrug over dus, waar net op dat moment één van de twee elektrische veren van Veerdienst Riveer onderdoor voer, waar ik eerder die middag zelf nog op zat. Ondanks dat ik de nieuwe veren spuuglelijk vind, wilde ik toch even een fotootje maken. Terug in de stad ook de Nooit Volmaakt nog op de foto gezet, wat maakt dat ik op één middag vier molens heb gezien en gefotografeerd!