Gister was ik weer eens in Veen, een beetje meehelpen op de molen terwijl in de tussentijd de molenmaker op de kapzolder (het hoogste punt in een molen) bezig was om het bovenwiel van nieuwe kammen te voorzien. Iets waar Sven me al het nodige over had verteld, maar wat ik ook wel eens met eigen ogen wilde zien.
Zonder al te technisch te willen worden, toch even een korte uitleg: Die kammen hebben niets te maken met die dingen die je voor je haar gebruikt. Het zijn een soort pinnen die in een groot wiel steken, waarmee ze in een ander onderdeel van de molen ‘grijpen’. Eigenlijk net als tandwielen van een machine en in zekere zin kun je bij een molen ook wel van een ‘machine’ spreken, maar dan in het héél groot!
Maar hoe groter de ‘machine’, hoe meer kracht en druk er op alle onderdelen komt te staan en dan kan er dus weleens iets stuk gaan. De kammen van molen ‘De Hoop’ in Veen waren al een tijdje slecht en een paar maanden geleden is een deel dan ook afgebroken. Met als resultaat dat de molen niet meer ‘in zijn werk’ kan draaien en dus niet meer kan malen. Tijd voor de molendokter dus!
Die molendokter heet Kees Straver en is een alom bekende en gerenommeerde molenmaker die in de regio woont. Waar een beroep als molenaar al best iets bijzonders is, kun je daar bij een molenmaker nog meer van spreken. Helaas wel een ‘uitstervend ras’. Er zijn nog maar weinig molenmakers en Kees gaat op korte termijn ook van zijn welverdiende pensioen genieten.
Wel fijn is het dus dat hij voor die tijd de molen in Veen nog aan een stel nieuwe kammen kan helpen. Dat is echt specialistisch werk, maatwerk. Als het over molens gaat, heb je het niet over spullen die je even bij de GAMMA of IKEA haalt, alles moet precies pas gemaakt worden en geen molen en dus ook geen onderdeel is hetzelfde!
Ik vond het dus best bijzonder om gister zelf ook even de molenmaker aan het werk te zien. Prachtig om zo’n stukje vakwerk van dichtbij mee te maken! In de tussentijd dat de molen niet kan ‘werken’, maakt Sven gebruik van zijn elektrische koppel molenstenen om toch voldoende voorraad te kunnen malen, al is dat wel een beetje behelpen zo nu en dan. Hoe zo’n motorkoppel werkt, zie je in het filmpje hieronder.
Echt een specialist in dit werk.
Inderdaad! Hij zal ook zeker gemist worden als ie met pensioen is straks!